Digitale fotografie

Bijna iedereen fotografeert tegenwoordig digitaal, hoewel dit domein best nog wel wat vragen opwerpt. Pixels, ICC profielen, Photoshop … Klik op de titel om naar de betreffende website te gaan. Deze opent in een nieuw venster.

testchart.jpg

Deze website wil op onafhankelijke wijze informeren over de dagelijkse problemen met kleur en de (digitale) reproductie daarvan. Tevens wil de website de mogelijkheden voor gestandaardiseerde en voorspelbare reproductie op basis van ICC ColorManagement verduidelijken. Bevat een zeer overtuigende kennisbank met uitstekende artikelen over dit ingewikkelde onderwerp.

dpr_logo.gif

Uitstekende website (in het Engels) vol met zeer uitgebreide, professionele tests van digitale camera’s. Ben je op zoek naar een nieuwe compact of SLR? Eerst langs dpreview.com!

Werken met HDR foto’s - bekijk het resultaat

Wie wel eens gehoord heeft van HDR-foto’s (High Definition) gaat langs bij de website van HDR Soft. Het programma Photomatix (zowel voor de Mac als de PC te verkrijgen) is een stand-alone applicatie die uit drie of meer foto’s met verschillende belichtingen een 32-bits HDR-foto genereert. Dit resulteert in een kleuromvang die met een gewone foto niet mogelijk is. Vooral in gevallen waarbij het onderwerp erg contrastrijk is (tegenlicht, interieurfoto’s met ramen) een uitkomst. Er is ook een Photoshop plugin verkrijgbaar. Photomatix is bovendien niet echt duur en er is een gratis proefversie te downloaden. Tip: altijd met een statief werken!

jalbum

Wil je je foto’s op het web publiceren? En wil je dat zo simpel mogelijk doen, maar wel in stijl? Ga dan eens kijken bij jAlbum. Gratis software voor het maken van webgalleries. Bekroond en helemaal naar je hand te zetten middels de gratis ‘skins’. Een aanrader! Inmiddels is versie 8 uit, met o.a. edit-mogelijkheden …

foto-genie.jpg

Onder de noemer “van pixel tot foto” geeft deze laagdrempelige website aardige tips en trucs op het gebied van (digitale) fotografie. Met interessant forum, leuke artikelen en een gallery waar je je foto’s kunt laten zien. En af en toe een fotowedstrijd.

Shift-N voorbeeld

Met Shift-N kan het perspectief in een foto worden gecorrigeerd dat ontstaan is door een groothoeklens of een ongunstig standpunt. Shift-N is alleen geschikt voor PC. De applicatie is kosteloos te downloaden via de site van Marcus Hebel