Peter van Lieshout wint Dick van Beem Trofee 2011

Afgelopen dinsdagavond 28 juni verzamelden zich alle leden van Fotokring Polderlicht, familie en vrienden zich in de grote sporthal van Het Polderhuis in Velserbroek voor de laatste avond van het seizoen 2010-2011. Hoogtepunt was de uitreiking van de Dick van Beem Trofee 2011, de prijs voor het beste beeldverhaal, verteld in vijf foto’s. Polderlichter Peter van Lieshout sleepte de felbegeerde wisseltrofee, de ‘zilveren koe’ in de wacht voor zijn serie ‘Mijn zwager Jan in de dagbesteding’.

Bob van den Berg, voormalig directeur van het Amsterdams Centrum voor Fotografie en begeleider van opkomend talent, jureerde de twaalf ingeleverde series en besprak ze één voor één op zijn eigen, inspirerende manier. Van den Berg had lovende woorden voor de kwaliteit van alle series en voorzag de beeldverhalen regelmatig van opbouwende kritiek. De foto’s waren uitgeprint op reuzenformaat: 70 x 100 cm, waardoor de series een enorme impact hadden.
De beeldverhalen zijn tot stand gekomen na een indringende workshop onder leiding van Bob van den Berg, die ieders idee aan de tand voelde. Hij wist bij alle leden tot de kern door te dringen en ze aan te sporen vooral te fotograferen wat dicht bij hun ligt en zich te concentreren op dat éne onderwerp … De winnende fotoserie van Peter van Lieshout laat een trotse Jan zien die bezig is met het maken van vogelhuisjes. Jan neemt zijn werk in de sociale werkplaats serieus. De liefde van de fotograaf en de trots van de timmerman spatten van de foto’s af. Van Lieshout begaf zich met deze opdracht op nieuw terrein. In plaats van zijn geliefde architectuur- en natuurthema’s portretteerde hij zijn zwager in prachtige, indringende en intieme zwart-wit foto’s. Een bijzonder geslaagd experiment. Bob van den Berg over de serie: “Het is een klein verhaal, een prachtig portret. Je ziet Jan aan het werk. De serie heeft een prachtige opbouw. In het vierde beeld (Jan houdt vol trots een vogelhuisje op) komt alles samen en de laatste foto (Jan hangend uit het raam) sluit het verhaal op een natuurlijke manier af. Ik heb er met ontzettend veel plezier naar gekeken en ik heb geen moment gedacht dat je niet zou winnen”. Peter van Lieshout nam onder luid applaus de zilveren koe in ontvangst. Hij mag deze trofee – vernoemd naar de oprichter van Fotokring Polderlicht – een jaar lang op de schoorsteenmantel zetten.

Het nieuwe seizoen 2011-2012 begint op dinsdag 6 september.